Basilica de Ntra. Sra. de los Desamparados

La Missa d’Infants s’ha convertit en un dels actes més participatius i representatius de la festa de la Mare de Déu

El rector de la Basílica de la Virgen de los Desamparados, Melchor Seguí, ha dirigido unas palabras al inicio de la celebración de la Missa d’Infants, con motivo del centenario de esta eucaristía, celebrada por primera vez en 1924 en la Plaza de la Virgen.

Acabem d’escoltar el “Bon dia, Mare de Déu”, amb el qual s’inicia este acte tan esperat, al mateix temps que bellíssim, de la “Missa d’Infants”; una salutació, que ens ha recordat la identitat i l’orige d’esta celebració: Una eucaristia dirigida als xiquets. Un acte, el centenari del qual complim en el present any.

El dia de la Mare de Déu de l’any 1923, any de la Coronació, es va celebrar a les huit del matí, en la Santa Església Catedral, una eucaristia, anomenada en aquel temps, com “Missa de comunió” per a xiquets; va ser tan gran la participació d’infants i de famílies, que la capacitat del temple, va resultar totalment insuficient.

Des de l’any 1904, van començar a instal·lar-se regularment en la façana de la Basílica, els artístics tapissos florals, i va començar a celebrar-se una missa davant el tapís.  Davant la multitudinària resposta de xiquets i famílies, l’Ajuntament de la ciutat, va demanar a l’arquebisbat la cel.lebració de la missa de xiquets a l’any següent, 1924, davant el tapís de la plaça; permís que el prelat va concedir, per a la cel.lebració, que en els primers anys era anomenada, “Missa de Campanya”. En aquella primera edició, van cantar mil xiquets de les escoles municipals.

En fer la crònica de les festes d’aquell any, els diaris de l’època escrivien: “La Verge i els xiquets, la nota culminant”. “La plaça va quedar convertida en grandiós temple, a pesar de la gentada allí congregada”: La “Missa d’Infants” havia nascut.

Amb el pas dels anys, s’ha convertit en un dels actes més bells, esperat, participatiu i representatiu de la festa de la “Mare de Déu”.

Com va dir l’antic capellà Major, i primer rector de la Real Basílica, Don Emilio María Aparicio: “Un dels actes que haurien d’aconseguir els majors graus de bellesa i emotivitat” en les festes de la Verge. O com la va definir el recordat arquebisbe i gran impulsor de la devoció a la Mare de Déu, Don Marcelino Olaechea: “Un místic recolliment en ple carrer”.

En el present any, fem memòria agraïda, d’aquells que van tindre la intuïció i van iniciar tan bell acte, i també, de tots quants al llarg d’estos cent anys, l’han impulsat i han participat en la seua organització.

El tapís d’enguany, amb la representació dels xiquets de la nostra benvolguda Escolania, vol fer memòria d’aquella primera “Missa d’Infants”, que ara iniciem, i a la qual els convide a viure amb la mateixa emoció i recolliment dels nostres avantpassats de fa ara cent anys.